PM Najib: Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik ditubuhkan

Naib Presiden PCM, Datuk Huan Cheng Guan menyokong penubuhan Jawatankuasa Konsultatif Nasional mengenai pembiayaan politik.
YAB PM NAJIB RAZAK :-
14 OGOS 2015

PENUBUHAN JAWATANKUASA KONSULTATIF NASIONAL 
MENGENAI PEMBIAYAAN POLITIK 

1.    Kerajaan telah membuat keputusan untuk menubuhkan sebuah Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) untuk merangka satu pelan pembiayaan politik berintegriti yang komprehensif dan inklusif, khususnya untuk menentukan proses konsultatif di semua peringkat dan mengambil kira pandangan semua pihak. 


2.    Pelan ini yang akan menangani isu pembiayaan politik adalah penting memandangkan walaupun perkara ini pernah dibangkitkan oleh saya sendiri dengan beberapa pihak lain sejak 2009 lalu, namun ia tidak mendapat sambutan. Selain daripada itu, pada masa ini tidak terdapat peraturan mengenai pembiayaan politik yang boleh menentukan sesuatu itu adalah salah atau tidak, walaupun terdapat beberapa peraturan mengenai perbelanjaan pilihanraya.

3.    Justeru, terdapat keperluan mendesak untuk mengawal selia pembiayaan politik bagi memastikan kebertanggungjawaban dan ketelusan demi mewujudkan amalan politik yang    sihat. Inisiatif ini juga adalah sebahagian daripada agenda Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan NKRA untuk mewujudkan tadbir urus dan mekanisme check and balance.

4.    JKNMPP akan dipengerusikan oleh YB Senator Datuk Paul Low, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Senator Dato’ Sri Idris Jala sebagai Timbalan Pengerusi dan  Institut Integriti Malaysia (IIM) akan bertindak sebagai Pusat Rujukan dan Rundingcara JKNMPP dengan bantuan sekretariat dan peruntukan disediakan oleh Bahagian Integriti dan Tadbir Urus (BITU), Jabatan Perdana Menteri.

5.    JKNMPP ini akan dianggotai oleh wakil parti-parti politik, tokoh masyarakat, ahli akademik, pemikir, wakil agensi-agensi kerajaan yang berkaitan, wakil sektor swasta, wakil pertubuhan masyarakat sivil dan pihak-pihak berkepentingan, termasuk generasi muda. JKNMPP akan menimbang semua aspek peraturan pembiayaan politik termasuk perubahan institusi, pemantauan dan penguatkuasaan undang-undang dan peraturan baru.
  
6.    JKNMPP akan menjadi penasihat kepada kerajaan dalam hal pembiayaan politik berintegriti. Jawatankuasa ini juga akan menyediakan forum untuk ahli-ahlinya mengemukakan buah fikiran bagi menentukan mekanisme dan model pembiayaan politik yang berintegriti. Jawatankuasa ini juga akan menyelia usaha dialog konsultatif dengan segenap lapisan masyarakat di seluruh negara. Prosess konsultatif akan berdasarkan amalan terbaik (best practices) serantau dan sedunia.

7.    JKNMPP akan menghasilkan pelan tindakan pembiayaan politik berintegriti melalui pembaharuan dan penambahbaikan undang-undang yang diperlukan untuk disediakan dalam tempoh setahun, seterusnya dilaksanakan sebelum Pilihan Raya Umum ke-14. Pelan ini diharapkan akan meningkatkan keyakinan bukan sahaja kepada ahli parti-parti politik, malahan rakyat dan generasi yang akan datang.

NAJIBRAZAK.COM
https://www.najibrazak.com/blog/penubuhan-jawatankuasa-konsultatif-nasional-mengenai-pembiayaan-politik-jknmpp/

FACEBOOK
https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10152972262670952

TWITTER
https://twitter.com/najibrazak/status/632131610482114560
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

0 comments:

Post a Comment